Składniki:
- 250 g makaronu świderki
- ½ szkl masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 1/2 szkl pełnotłustego mleka
- 2 łyżki białego sera
- 1 szkl startego parmezanu
- sól
- pieprz
Składniki: 2 kg cebuli ½ kostki masła 1 szkl wytrawnego białego wina 1 łyżka mąki 1 bagietka 200 g ementaleru sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojoną w plastry cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, gdy ściemnieje oprószyć ją mąką i chwilę razem smażyć. Następnie zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać stopniowo wino oraz 1,5 litra…
Składniki: 2 łyki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 12 szkl posiekanej cykorii 1 1/2 łyżeczki nasion kopru sól pieprz 1 łyżka startego parmezanu Sposób wykonania: Posiekany czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do momentu, aż się zarumieni, wówczas doda posiekaną cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać posiekaną…
Składniki: 4 szkl wody 1 łyżeczka soli 1 szkl polenty ½ szkl startego parmezanu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia, osolić do smaku po czym cały czas mieszać trzepaczką wlewać stopniowo polentę. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżka. Po około 25 minutach dodać masło…
Składniki: 1 paczka mrożonego ciasta francuskiego ½ szkl sosu marinara 125 g sera owczego 1 łyżka posiekanego tymianku Sposób wykonania; Z mrożonego ciasta francuskiego wyciąć 24 krążki, które ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut na złoty kolor. Następnie na każdym krążku zrobić nacięcie i…