Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ryby

Roladki z flądry w sosie pietruszkowym

Składniki: 800 g filetów z flądry sok z 1 cytryny, sól, pieprz, 1 pęczek natki pietruszki, 3 szalotki, 40 g masła, 250 ml wytrawnego białego wina 400 ml śmietany Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę opłukać i osuszyć. Kilka małych gałązek odłożyć…

Zębacz

Witam wszystkich zainteresowanych zrobieniem Zębacza jako głównego posiłku przy kolacji. Osobiście kupiłem tą rybą z myślą, aby skosztować ją w/g przepisu, ale takiego nie znalazłem nigdzie i przyszło mi samemu testować, no i wytestowałem Składniki: 1 kg Zębacza pół cytryny przyprawa do ryb pieprz i sól mąka Sposób przyrządzenia: Rybę rozmrażamy, gotujemy wodę, wrzucamy rybę…

Pasta z makreli na kanapkę

Do przygotowania pasty potrzebujemy: jedną wędzoną makrelę, trzy jajka, -szczypiorek,  pół puszki kukurydzy bądź groszku konserwowanego, majonez, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Makrelę obieramy i mięso rozdrabniamy,jajka gotujemy a nastepnie drobno kroimy w kosteczkę,szczypior siekamy,dodajemy pół puszki groszku bąź kukurydzy w zależności kto co woli wszystko mieszamy razem dodaja majonez i doprawiając solą i pieprzem,pasta doskonale…

Dorada w cytrusach po grecku*

Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Filety z dorady – 400 g Oliwa – 6 łyżek Pomarańcze (cząstki bez skórki) – 3 szt. Grapefruit (cząstki bez skórki) – 2 szt. Cytryna (cząstki bez skórki) – 1 szt. Sok z pomarańczy – 150 ml Anchois drobno pokrojone – 50 g Masło – 150 g Pieprz, sól, cukier…

Galantyna z karpia po polsku*

* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Filety z karpia (ze skórą, bez ości) – 1000 g Cebula (obrana) – 80 g Seler (obrany) – 30 g Wino białe wytrawne – 0,05 l Bułka – 100 g Masło – 50 g Mleko – 0,08 l Jaja – 2 szt. Sól Pieprz czarny (świeżo zmielony) Gałka muszkatołowa…