Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z porzeczek

Dżem z czarnej porzeczki – Iwony

Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 60-80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać z szypułek, osączyć. Połowę owoców zmiażdżyć i zasypać cukrem na kilka godzin odstawić. Gotować  na małym ogniu ,aż masa zacznie gęstnieć, wtedy dodać resztę pozostałych owoców i gotować na małym ogniu, raz po raz mieszać. Gotowy dżem  jest wtedy , gdy przeniesiona…

Surowy przecier z czarnej porzeczki – Iwony

Składniki: 1 litr przecieru porzeczkowego 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Porzeczki umyć, obrać z szypułek, osączyć i zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać odpowiednią ilość cukru i mieszać,  aż  cukier się rozpuści. Przecier nakładać do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków , zakręcić wieczka. Ułożyć  słoiczki  w garnku, zalać wodą do 1/3 pojemności garnka i zagotować…

Mus porzeczkowo-twarożkowy

Składniki: 1 ½ szkl. porzeczek 300 g twarożku homogenizowanego łyżka miodu łyżka cukru pudru łyżka żelatyny 1-2 łyżki przegotowanej wody Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć przez sito po czym dodać do nich twarożek, cukier, miód oraz żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Całość dokładnie zmiksować na gładki mus. Przełożyć go do pucharków i schłodzić w lodówce.

Pianka z porzeczek

Składniki: 25 dag porzeczek 4 białka 6 łyżek cukru Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć przez sito. Natomiast białka ubić na sztywną pianę w trakcie dodając stopniowo cukier. Powstałą pianę przełożyć do porzeczek i całość delikatnie połączyć. Przełożyć do pucharków i udekorować całymi owocami.

Sorbet porzeczkowo-malinowy

Składniki: 75 dag czerwonych porzeczek, 25 dag malin, 1 cytryna, 20 dag cukru. Sposób przyrządzenia: Do rondla wlać niepełną szklankę wody, wsypać cukier, gotować przez 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Porzeczki odszypułkować, umyć, osuszyć. Maliny wrzucić do sitka, opłukać, osączyć. Cytrynę wyszorować, pokroić na cienkie plasterki. Porzeczki i…