Składniki:
- 0,5 kg mieszanki kompotowej z porzeczek
- 3 szkl. wody
- 5 łyżek cukru
Składniki:
Składniki: 1 kg czerwonych porzeczek ½ kg cukru 1 szkl octu winnego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Porzeczki dokładnie umyć, usuwając szypułki. Następnie zasypać j cukrem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dusić na małym ogniu do powstania jednolitej masy.…
Składniki: ½ kg moreli ½ kg czerwonych porzeczek garstka listków mięty garść płatków migdałowych ½ kg cukru Sposób wykonania: Morele pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki, dodać porzeczki obrane ze szypułek oraz listki mięty. Całość smażyć na małym ogniu około 1 godziny. W trakcie smażenia dodawać stopniowo cukier a pod koniec smażenia wrzucić płatki migdałowe.…