Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Porzeczki do słoików

 

Składniki:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ kg cukru
  • 1 szkl octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone porzeczki zasypać cukrem i odstawić na pół godziny aby puściły sok.
    Wówczas przełożyć je do rondelka i trzymać na małym ogniu aż uzyskamy  gładką masę.
    Następnie dodać cynamon, goździki, pieprz oraz ziele angielskie.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze ocet winny.
    Smażyć jeszcze przez kolejne 30 minut.
    Po tym czasie przełożyć porzeczki do słoików i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *