Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem jabłkowo-cytrynowy

 

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • ½ kg cukru
  • kilka listków mięty

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
    Następnie skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    Dodać do nich jeszcze skórkę startą z cytryny oraz listki mięty.
    Całość przemieszać i postawić na małym ogniu pod przykryciem.
    Dusić do momentu, aż jabłka będą miękkie.
    Wsypać wówczas cukier i smażyć pozostawić na ogniu jeszcze około 20 minut.
    Po tym czasie przełożyć owoce do słoików , zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *