Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z piwem

Karp w piwie z warzywami

Składniki: 1 kg karpia 2 cebule 1 marchewka 3 łyżki masła ½ l ciemnego piwa 10 dag suchego piernika 2 goździki sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle. Wówczas dodać startą marchewkę i dusić razem kilka minut. Następnie oczyszczonego karpia oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do marchewki…

Krążki cebulowe w cieście piwnym Roksany

Składniki: 1 butelka piwa 2 jajka ½ szkl oleju z orzechów ziemnych 2 szkl mąki kukurydzianej ½ łyżeczki soli 2 cebule olej z orzechów ziemnych Sposób wykonania: Do piwa wbić jajka, wlać olej i dodać mąkę oraz sól. Całość dokładnie wymieszać aby powstało gęste ciasto. Natomiast  cebulę pokroić w dość grube plastry, które podzielić na…

Nóżki wieprzowe w piwie

Składniki: 1 kg wieprzowych nóżek, pociętych w poprzeczne kawałki sól, pieprz do smaku 1 duża cebula 4 dkg margaryny, lub smalcu ½ szklanki jasnego piwa Sposób wykonania: Nóżki  wieprzowe dokładnie umyć, obsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać pokroić w grube plastry, usmażyć na tłuszczu, często podlewając sosem z pieczenia, przełożyć do nagrzanego…

Marynata piwna do żeberek

Składniki: 1 szkl jasnego piwa 2 liście laurowe 1 łyżeczka posiekanego majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka cząbru kilka rozgniecionych ziarenek jałowca sól pieprz Sposób wykonania: Do piwa dodać pokruszone liście laurowe, posiekany rozmaryn, majeranek oraz cząber. Wrzucić jeszcze ziarenka  jałowca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie żeberka przekroić na mniejsze kawałki i przełożyć…