Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w piwie z warzywami

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki masła
  • ½ l ciemnego piwa
  • 10 dag suchego piernika
  • 2 goździki
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Wówczas dodać startą marchewkę i dusić razem kilka minut.
Następnie oczyszczonego karpia oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do marchewki i cebuli.
Wlać jeszcze piwo i gotować na małym ogniu do miękkości ryby.
Miękka rybę wyjąć i ułożyć na półmisku a do sosu dodać goździki, sok z cytryny, pokruszony piernik.
Całość dokładnie zmiksować na jednolity sos.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podgrzewać chwilę na małym ogniu po czym polać karpia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *