Składniki:
- 1 kg karpia
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 3 łyżki masła
- ½ l ciemnego piwa
- 10 dag suchego piernika
- 2 goździki
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Wówczas dodać startą marchewkę i dusić razem kilka minut.
Następnie oczyszczonego karpia oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do marchewki i cebuli.
Wlać jeszcze piwo i gotować na małym ogniu do miękkości ryby.
Miękka rybę wyjąć i ułożyć na półmisku a do sosu dodać goździki, sok z cytryny, pokruszony piernik.
Całość dokładnie zmiksować na jednolity sos.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podgrzewać chwilę na małym ogniu po czym polać karpia.