Składniki: 30 dkg ziemniaków 20 dkg gotowanego mięsa 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, schłodzić. Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić w maszynce do mięsa. Mięso również zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Cebulę wymieszać z mielonym…
Tag: z piekarnika
Listy
Kasza gryczana zapiekana z twarogiem
by Anna Kielich • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg kaszy gryczanej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 40 dkg twarogu1/2 kostki masła 2 jajka 4 łyżki cukru skórka otarta z cytryny do smaku cynamon do smaku sól Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną wyprażyć na patelni uważając aby się nie przypaliła. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać kaszę, sól, 1 łyżkę masła, a gdy…
Listy
Twaróg zapiekany z wiśniami
by Lidia Frąckowiak • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg twarogu śmietankowego 25 dkg wiśni bez pestek 2 jajka sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Wymieszać dokładnie ser z jajkami, solą i cukrem. Dodać wiśnie, ponownie delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, rozłożyć w nim równomierną warstwę sera z wiśniami. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Listy
Filet z kurczaka zapiekany z ziemniakami i grzybami
by Zbyszek Marcinkowski • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg piersi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych i pieczarek 5 ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 15 dkg tartego żółtego sera 3 łyżki majonezu 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju lekko rumieniąc. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby…
Listy
Zapiekanka z wędzonego dorsza
by Tadeusz Wąski • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg wędzonych filetów z dorsza 1 mała bułeczka 2 łyżki mleka 1 żółtko jajka 2 cebule 1 łyżka masła 1 łyżka tartej bułki 2 łyżki tartego sera śmietana Sposób przyrządzenia: Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Rybę, namoczoną bułke, cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajko,…