Składniki:
• pieczarki całe duże 6 sztuk
• szynka wędzona 2 plasterki
• ser żółty Gouda 2 plastry
• jajko na twardo ugotowane 1 sztuka
• czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
• pieprz ziołowy do smaku
• sól ziołowa do smaku
Sposób przyrządzenia:
Z pieczarek wycinamy trzonki i drobno kroimy, przesmażamy na patelni. Wrzucamy drobno pokrojona wędlinę. Chwile smażymy i przekładamy do miseczki. Ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski. Wrzucamy ugotowane żółtko i posiekane białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do kapeluszy z pieczarek i na papierze do pieczenia zapiekamy w 220’C około 15 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Tag: z pieczarek
Boczniaki
Boczniaki w sosie serowym
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • boczniaki 4 sztuki duże • ser dorblue 10 dkg • śmietanka 18% 100 ml • ugotowany makaron świderki 10-20 dkg • gałka muszkatołowa i pieprz ziołowy do smaku Sposób przyrządzenia: Boczniaki kroimy w paseczki i lekko obgotowujemy w wodzie. Na patelnie wlewamy śmietankę i kruszymy ser – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera,…
Pieczarki
Pieczarki masala
by Ewelina B • • 0 Comments
Wymyśliłam je na imprezę bo za dużo miałam pieczarek a efekt mnie zaskoczył i gości też.
Składniki:
• pieczarki 40 dkg
• koperek 2 łyżki
• garam masala 1 łyżeczka
• sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki po umyciu pokroić w większe kawałki, wrzucić na patelnię dodać koperek i garam marsalę. Lekko doprawić, smażymy około 5-10 minut i podajemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.
Pieczarki
Faszerowane kapelusze pieczarek
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 12 dużych pieczarek 25 dag filetów z piersi kurczaka 4 małe pory 4 małe pomidory 15 dag gęstej, kwaśnej śmietany 10 dag śmietany kremówki 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartej goudy 2 łyżki oleju ½ łyżki soku z cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól biały pieprz słodka papryka Sposób wykonania: Pieczarki obrać i oderwać…
Dodatki
Kapusta po malezyjsku
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki grubo pokrojonej kapusty 6 małych, pokrojonych na połowę pieczarek 3 drobno pokrojone ząbki czosnku 10 posiekanych drobno krewetek 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju sól, pieprz biały szczypior posiekany Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, chwilkę smażyć mieszając, dodać krewetki i pieczarki smażyć 2 minuty, dodać kapustę i…