Składniki: 1 kg kolorowej papryki 6 dkg soli 35 dkg drobno pokrojonego czosnku liść laurowy pieprz ziarnisty 1 litr wody ¼ szklanki octu spirytusowego cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 15 w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C, schłodzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry o szerokości…
Tag: z papryki
Przetwory z papryki
Papryka w cytrynowej marynacie
by Żaneta Szafraniec • • 0 Comments
Składniki: 5 obranych, pokrojonych w szerokie pasy papryki 2 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skórki otartej z cytryny posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia posoloną wodę, dodać pokrojoną paprykę, gotować 3 minuty, obsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę, smażyć mieszając 2 minuty, dodać sok…
Przetwory z papryki
Papryka w pomarańczowej marynacie
by Wanda Bartosiak • • 0 Comments
Składniki: 3 kolorowe papryki 1 łyżka drobno posiekanego czosnku sok z ½ pomarańczy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Paprykę ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 15 w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C, schłodzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry o szerokości 3 cm. Tak przygotowaną…
Przetwory z papryki
Papryka marynowana na sposób bułgarski
by Marta Janikowska • • 0 Comments
Składniki: 2,5 kg oczyszczonej, pokrojonej w krążki papryki 1 pokrojony w plastry czosnek 10 całych ząbków czosnku 1 obrana, pokrojona w plastry pietruszka liść laurowy, ziele angielskie Marynata: ½ litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 5 % 2 szklanki oleju 10 dkg cukru sól do smaku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, powoli…
Warzywa
Warzywa w sosie słodko kwaśnym
by Wiktoria Gałuszka • • 0 Comments
Składniki: 5 kg kolorowej papryki oczyszczonej i podzielonej na części 2,5 kg małych pomidorów 30 dkg obranego czosnku 5 dkg cukru 10 dkg soli 2 szklanki octu spirytusowego 2,5 szklanki oleju pieprz mielony Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wszystkie składniki, powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia, gotować tak aby tylko „migało” przez 10 minut. Gorące przekładać…