Składniki: 1 kg papryki kilka ząbków czosnku kilka listków bazylii sól pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania: Umytą paprykę piec na grillu do momentu, aż skórka stanie się czarna. Wówczas szybko zdjąć z ognia i włożyć do foliowej torebki i tak odstawić do ostygnięcia. Ostygniętą paprykę obrać z zwęglonej skórki i przekroić je na połówki,…
Tag: z papryki
Porady i Ciekawostki
Sałatka z marynowanej papryki z cebulą
by Waldek Poznański • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papryki 2 cebule 1 szkl octu winnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru szczypta gałki muszkatołowego Sposób wykonania: Umytą paprykę przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne po czym pokroić paprykę w paseczki. Natomiast obrać cebulę pokroić na plasterki. Warzywa zalać wrząca wodą i odstawić na 10 minut. W między czasie ocet wymieszać…
Porady i Ciekawostki
Papryka pieczona z żółty serem
by Wanda Jach • • 0 Comments
Składniki: ½ kg papryki 15 dag żółtego sera 6 jaj 5 dag masła Sposób wykonania: Paprykę wstawić do piekarnika i piec, aż skórka zrobi się czarna. Wówczas wyjąć ją i wstawić do torebki foliowej i odstawić na bok aby ostygła. W między czasie jajka roztrzepać po czym dodać do nich starty ser na tarce, wymieszać…
Porady i Ciekawostki
Papryka faszerowana mięsem drobiowym
by Agnieszka Jeleń • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Przecier paprykowy Marcina
by Marcin Ruszkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 szkl cukru 2 cytryny 1 łyżka soli Sposób wykonania: Paprykę oczyścić, przekroić na połówki usuwając gniazda nasienne po czym pokroić je w paseczki. Wrzucić ją do rondelka, zasypać cukrem i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszać i dusić do…