Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z marynowanej papryki z cebulą

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • 2 cebule
  • 1 szkl octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowego

Sposób wykonania:
Umytą paprykę przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne po czym pokroić paprykę w paseczki.
Natomiast obrać cebulę pokroić na plasterki.
Warzywa zalać wrząca wodą i odstawić na 10 minut.
W między czasie ocet wymieszać z solą, cukrem oraz gałką muszkatołową.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym dodać odcedzone warzywa.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie przełożyć warzywa razem z marynatą do wyparzonych słoików.
Odstawić do ostygnięcia dnem do góry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *