Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z owoców

Owoce egzotyczne w kuchni – Avocado

Smaczliwka, awokado – wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc smaczliwki nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu. Awokado można podawać jako połówkę owocu z dodatkiem soku cytrynowego lub octu lub też jako składnik sałatek. Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu. Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
Osoby zainteresowane hodowlą awokado z pestki polecam: http://mirrors.sinuspl.net/www.kuchnia.3miasto.pl/6899.htm

Owoce egzotyczne – Fleszowiec

Flaszowiec miękkociernisty, guanábana – małe drzewo, dorastające do 5 m wysokości, przystosowane do typowo gorącego klimatu. Kwitnie przez cały rok, a jadalne owoce dojrzewają w każdym miesiącu. Są one duże, o wadze do 3 kg, nerkowatego kształtu, pokryte zieloną skórką. Miąższ jest śnieżnobiały, niejednolity, zawiera ciągnące się pasma delikatnej tkanki, z licznymi czarnymi nasionami. Smak…

Sałatka z brzoskwiń i gruszek

Pyszna sałatka owocowa. W sam raz na lato – szybko, prosto i smacznie. Składniki: 20 dkg brzoskwiń 20 dkg soczystych gruszek cukier-puder cytryna lub kwasek cytrynowy Sposób przyrządzenia: Owoce opłukać, pokroić w kostkę lub słupki, przyprawić do smaku cukrem i cytryną, oziębić wstawiając do lodówki. Należy przyrządzić ją na 30 minut przed podaniem. Przepis została…

Sałatka truskawkowo pomarańczowa

Składniki: 50 dkg truskawek 1 cytryna ( alternatywnie) 1 pomarańcza 2 łyżki cukru 1 łyżka octu malinowego pokrojone w paseczki listki mięty Sposób przyrządzenia: Truskawki wypłukać, pokroić na ćwiartki. Cytrynę i potańczę obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem zsiąść białą błonę, pokroić na plastry, każdy plaster na osiem części tak aby miały one formę klinów.…

Sałatka cytrusowa warstwowa

Składniki: 4 mandarynki 3 czerwone albo białe grejpfruty 2 filiżanki świeży ananas pokrojony w kostkę 1 szklanka suszone żurawiny sok wyciśnięty z 1 pomarańczowy Sposób przyrządzenia: Pomarańcze , grejpfruty i mandarynki obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem cienko skroić pokrywającą je błonę (z resztek pozostałych przy błonach wycisnąć sok), pokroić w kostkę, rozłożyć do oddzielnych…