Składniki: 6 pomarańczy 1 melon szczypta cynamonu kilka świeżych listków mięty 2 łyżki koniaku Sposób przyrządzenia: Melon obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę o boku 2 cm. 4 pomarańcze obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem skroić biała błonę, pokroić w kostkę podobną do kostek z melona. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zmiksować z…
Tag: z owoców
Zupy
Zupa z suszonych owoców
by marek • • 0 Comments
Wziąć, rachując na cztery osoby, 40 deka suszonego owocu; opłukać, nalać dobrą – studzienną wodą i ugotować na miękko; następnie przetasować przez durszlak, wlać w ten smak półkwaterek soku żurawinowego lub kwaterkę wina czerwonego, (kto ma, może wlać soku wiśniowego); wsypać 10 deka cukru, kawałek cynamonu w całości i zaprawić pół łyżką kartoflanej mąki, rozbitej…
Sałatki
Sałatka Babie Lato.
by Gałucha • • 1 Comment
Skład: 2 jabłka 2 gruszki kilka węgierek sok z cytryny kiść winogron łyżka cukru pudru garść orzechów włoskich kieliszek białego wina deserowego Sposób przyrządzenia: Umyć owoce. Jabłka i gruszki obrać i potroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Śliwy pokroić w ćwiartki a winogrona w połówki. Wymieszać owoce z cukrem. Polać winem i posypać posiekanymi…
Galaretki
Owoce egzotyczne w galaretce.
by Vjesja • • 0 Comments
Skład: 1 dojrzałe mango 1 papaja 100g malin albo truskawek 40g cukru 1 butelka słodkiego wina deserowego listki mięty 10 listków żelatyny Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Owoce pokroić w kostkę. Porozdzielać do czterech pucharków.2 łyżki wina zagotować z cukrem aż utworzy się syrop. Dodać jeszcze trochę wina i rozpuścić żelatynę. Resztę wina…
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Melon
by tinca • • 7 komentarzy
Wraz z arbuzem, ogórkiem, dynią i cukinią, melon tworzy rodzinę jednorocznych roślin dyniowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Azji lub Afryki, choć naukowcy nie są co do tego zgodni. Do dziś na obydwu tych kontynentach można spotkać jego dziko rosnące odmiany. Nazwa melon wywodzi się z języka greckiego, w którym wyraz melopepon oznacza dojrzałe, miękkie jabłko. Ten…