Składniki: 300 g owoców morza 2 marchewki 1 por ½ łodygi selera 2 łyżki masła 100 ml gotowanego fondu z homara 125 ml białego wina sól 125 g creme fraiche Sposób wykonania: Pory, marchewkę i selera obrać i pokroić na mniejsze kawałki po czym wrzucić na patelni z rozgrzanym masłem i dusić około 8 minut.…
Tag: z owocami morza
Listy
Krewetki z żółtą papryką
by Olga Kulisz • • 0 Comments
Składniki: 250 g krewetek 1 cebula ½ żółtej papryki 6 łyżek oliwy z oliwek sól 50 ml białego wina pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwę, po czym dodać paprykę pokrojoną w paski. Doprawić do smaku solą i dusić do miękkości. W między czasie krewetki obsmażyć na oliwie i zalać je winem. Doprawić…
Listy
Krewetki duszone w białym winie
by Arek Goliszewski • • 0 Comments
Składniki: 700 g krewetek ½ szkl oliwy z oliwek sól 1 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. koniaku sok z 1 cytryny pieprz Sposób wykonania: Krewetki obsmażyć na rozgrzanej oliwie aż staną się brązowe. Wówczas oprószyć je solą i zalać koniak i wino. Podgrzewać i gotować jeszcze około 3 minut. Po tym czasie zdjąć z…
Krewetki
Krewetki czosnkowe
by Mariola Śmietana • • 0 Comments
Małże
Mule zapiekane z okruchami chleba
by Tomek Gromadzki • • 0 Comments
Składniki: 500 g świeżych omułków 7 łyżek wytrawnego białego wina 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 150 g okruchów miąższu białego pieczywa garść posiekanej natki pietruszki sok z 1cytryny 2 łyżki oliwy pieprz Sposób wykonania: Mule oczyścić, usuwając uszkodzone i otwarte. Następnie zalać je winem, wrzucić czosnek i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około…