Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z owocami morza

Złociste skorupiaki z piekarnika

Składniki: 1 kg skorupiaków 125 g zmielonej suchej bułki sok z 1 cytryny sól Sposób wykonania: Skorupiaki dusić na rozgrzanej patelni ok. 10 minut po czym gdy zaczną się otwierać usunąć z nich skorupki i drobno posiekać. Następnie napełnić połowę skorup posiekanymi skorupiakami, które skropić sokiem z cytryny i posypać bułką. Oprószyć całość solą i…

Mule w sosie pieprzowym

Składniki: 750 g świeżych muli 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżki pieprzu 6 kromek wiejskiego chleba posmarowanego czosnkiem Sposób wykonania: Mule zalać woda i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie osmażyć posiekany czosnek oraz pietruszkę po czym wrzucić dobrze oczyszczone mule. Trzymać…

Skorupiaki duszone w białym winie

Składniki: 2 kg świeżych skorupiaków 120 ml oliwy 2 cebule 250 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki wody sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Skorupiaki zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czy dodać odcedzone skorupiaki potem wino oraz…