Składniki: 750 g mąki 2 łyżeczki proszku dopieczenia 200 g cukru szczypta soli 50 g masła 6 łyżek soku pomarańczowego 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 1 jajo 100 g tartych lub drobno posiekanych orzechów włoskich 150 g umytych i przebranych borówek masło i tarta bułka do formy Sposób przyrządzenia: Podłużną formę (20 cm) wysmarować…
Tag: z orzechami
Ciastka
Cappuccino-we Biscotti – sucharki podwójnie wypiekane
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki mąki • 1 szklanka cukru • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki cynamou • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 2 łyżeczki gorącej wody • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • 2 jajka…
Ciasta
Pani Walewska
by RYSIEK • • 1 Comment
"CIASTO" 45dkg maki pszennej 45dkg cukru pudru 6 jajek 1,5 paczki cukru waniliowego 2,5 łyzeczki proszku do pieczenia 30dkg masła lub palmy to taka margaryna 20dkg orzechów włoskich, gesta marmolada wieloowocowa"słoik" "KREM" 2 szklanki mleka duża paczka budyniu na 3/4 l 1/2 szklanki cukru 15dkg masła Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z 15dkg cukru pudru,dodać żółtka,mąkę,cukier…
Ciasta
Pychota
by rendus • • 2 komentarze
Składniki: Ciasto: • 3 szklanki mąki, • 0,5 kostki margaryny, • 3/4 szklanki cukru, • łyżeczka proszku do pieczenia, • 3 żółtka Krem: • 0,5 litra śmietanki kremówki lub tortowej 36%, • 4 łyżki cukru, • utrwalacz do bitej śmietany Polewa: • puszka mleka słodkiego skondensowanego, • posiekane orzeszki Wykonanie: Przed zrobieniem ciasta wstawić do…
Ciastka
Podkówki orzechowe
by majkimylove • • 0 Comments
Składniki:– 30 dkg mąki najlepiej krupczatki – 20 dkg tłuszczu może być masło, margaryna lub 3/4margaryny i 1/4 smalcu– 3 surowe żółtka– 5 dkg cukru pudru– 8-10 dkg orzechów (mogą być włoskie lub laskowe) zmielonych Wykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzic je około 40 minut. Formować rękami niewielkie wałeczki a z nich podkówki. Piec…