Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 125 g margaryny 1 jajko 2 łyżki mleka Nadzienie: 400 g mielonych orzechów włoskich 150 g cukru 3 krople aromatu migdałowego 2 białka 8 łyżek wody przegotowanej łyżka kwaśnej śmietany do posmarowania zawijańca …
Tag: z orzechami
Ciasta
Miodownik z orzechami
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mąka 50 dag miód 50 dag cukier 25 dag masło 20 dag jajka 4 sztuki soda oczyszczona 1 łyżeczka zmielone goździki 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka orzechy włoskie 10 dag Sposób przyrządzenia: Miód należy przyrumienić, zdjąć z ognia i wymieszać z 3/4 szklanki wrzątku oraz cukrem. Gdy cukier się rozpuści należy dodać tłuszcz i…
Grzyby
Kotlety grzybowo- orzechowe
by albertos • • 0 Comments
Składniki: suszone grzyby 10 sztuk bułka 3-4 kromki śmietana 3 łyżki jajka na twardo 2 sztuki masło 4 łyżki posiekane orzechy włoskie 1 szklanka bułka tarta 1 szklanka jajka 2 sztuki sól pieprz cebula 1 sztuka Sposób przyrządzenia: Grzyby należy na kilka godzin namoczyć, ugotować i odcedzić. Kromki bułki namoczyć w śmietanie. Na patelni na…
Sosy
Sos orzechowy Agaty
by Agata • • 0 Comments
Składniki: 5-6 orzechów 5-6 łyżek oleju ½ cytryny Sposób wykonania: Orzechy stłuc tłuczkiem po czym wymieszać z olejem do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Podawać od razu po przygotowaniu.
Wieprzowina
Rostbef w skorupce miodowej z orzechami
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 1,25 rostbefu z kością 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 3 łyżki rumu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Z mięsa usunąć kości i nadmiar tłuszczu po czum oprószy go solą oraz perzem i skropić olejem. Ułożyć mięso w brytfannie, posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego…