Składniki:
- mąka 50 dag
- miód 50 dag
- cukier 25 dag
- masło 20 dag
- jajka 4 sztuki
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- zmielone goździki 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- orzechy włoskie 10 dag
Sposób przyrządzenia:
Miód należy przyrumienić, zdjąć z ognia i wymieszać z 3/4 szklanki
wrzątku oraz cukrem. Gdy cukier się rozpuści należy dodać tłuszcz i
przyprawy korzenne. Odstawić do ostygnięcia. Mieszając masę należy wbić
żółtka, wsypywać porcjami mąkę, sodę i orzechy włoskie. Na sam koniec
należy dodać pianę z białek i lekko wymieszać ciasto. Ciasto należy
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec w 200 stopniach przez
60 minut.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos