Składniki: 2 kg ogórków 200 g białego chleba 1,5 l wody 3 łyżki soli Sposób wykonania: Na dnie beczułki ułożyć chleb na nim pionowo ułożyć ogórki. Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli i zalać nią ogórki. Przykryć, obciążyć i odstawić na 2-3 dni.
Tag: z ogórków
Przetwory z ogórków
Ogórki z curry Wioli
by Wioletta Luter • • 0 Comments
Składniki: 2,5 kg ogórków 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżki soli 1 szklanka octu 3 szklanki wody 3 cebule 2 łyżki curry Sposób przyrządzenia: Składniki zalewy zagotować razem. Do zalewy jak się zagotuje dodać 2 łyżki curry do każdego słoika dodać gorczycę i liść selera oraz cebulkę pokrojoną w plastry lub na ósemki. Ogórki ze skórką…
Przetwory z ogórków
Zimowa sałatka z ogórków i cebuli
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 2,5 kg ogórków 1 kg cebuli czosnek do smaku suszone daktyle posiekana natka pietruszki pieprz ziarnisty 100 ml octu spirytusowego 100 ml oleju 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Na dno sterylnie czystych słoi włożyć po 1 daktylu, ząbki czosnku w ilości wg upodobań, kilka ziaren pieprzy. Ogórki umyć, oczyścić. Cebulę obrać. Ogórki i cebulę…
Przetwory z ogórków
Ogórki Pani Janeczki
by Babciagramolka • • 0 Comments
Składniki: 3 kg ogórków średniej wielkości 1 litr wody 1 szklanka octu 10 % 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry 0,5 kg cukru 3 łyżeczki gorczycy 10 plastrów cebuli 10 liści zielonych selera Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, pokroić na 4 części. Ułożyć w słoiki wzdłuż. Zagotować zalewę z wody, octu, soli, curry, cukru gorczycy. Ogórki…
Przetwory domowe
Marynowane opieńki
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: młode opieńki (6 litrowych słoi) 2 łyżki soli 10 łyżek octu spirytusowego 5 goździków 1 łyżka pieprzu ziarnistego 5 laurowych liści 5 ząbków czosnku Sposób przyrządzenia: Grzyby obrać, przyciąć ogonki, dobrze umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Grzyby ponownie zalać wodą tak aby je przykrywała, dodać wszystkie pozostałe składniki, gotować 20 minut…