Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z migdałami

Tort śmietanowo-cytrynowy

Składniki:

  • 150 q mąki
  • 4 jajka
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 l zsiadłego mleka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 600 ml śmietany kremówki
  • sól
  • 8 łyżek soku pomarańczowego
  • 3 cytryny
  • 50 g pałeczek migdałowych
  • listki melisy
  • tłuszcz do formy

Cynamonki I

Składniki: 25 dag cukru pudru, 25 dag mąki, 5 dag masła, 3 jaja, 5 dag migdałów, 1 łyżeczka startego cynamonu, 1 białko, 5 goździków. Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Jaja umyć, masło utrzeć z cukrem dodając kolejno jaja, połączyć z cynamonem, roztartymi goździkami i przesianą mąką, zagnieść ciasto. Następnie formować z ciasta gałki…

Ciasteczka z mąki ryżowej

Składniki: • 25 dag mąki ryżowej, • 10 dag cukru pudru, • 15 dag masła, • olejek migdałowy, • garść migdałów i/lub orzechów Sposób przyrządzenia: Wymieszać mąkę ryżową i cukier puder, zagnieść z masłem i olejkiem migdałowym. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą kulkę wcisnąć migdał lub orzech. Układać na pergaminie w dość dużej…

Ciastka migdałowe

Składniki: 30 dag migdałów, 30 dag cukru pudru, 30 dag mąki, 30 dag masła, 6 jajek, 6 łyżek konfitur morelowych. Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo mąkę i pokrojone drobno migdały nie przestając ucierać ciasta. Upiec 6 blaszek cienkich placków. Posmarować je kremem zrobionym z piany ubitej na sztywno z sześcioma…

Ciastka babcine-kruche

Składniki: • 15 dag mąki • 10 dag masła • migdały • białko • sól • śmietana Wykonanie: Mąkę, masło i cukier ze szczyptą soli wsypać do miski, dodać łyżkę kwaśnej śmietany, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć na deseczkę i wałkować cieniutko. Posmarować całe ciasto białkiem i posypać grubym cukrem, zmieszanym z tłuczonymi migdałami. Z ciasta…