Składniki: 200 g migdałów 5 białek 300 g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia:Migdały zemleć, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wymieszać. Odłożyć 2 łyżki. Do pozostałej masy dodać migdały, cynamon, wymieszać i zagnieść, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć, rozwałkować, wycinać kółka lub pokroić na kwadraty, pokryć je odłożoną pianą,…
Tag: z migdałami
Nalewki
Nalewka amaretto
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 2 szklanki wódki czystej 2 szklanki Brendy 4 łyżeczki posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia: Wodę wymieszać z cukrem i migdałami, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Przefiltrować i schłodzić. Wymieszać z wódką i Brendy, odstawić na kilka godzin. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć.…
Ciasta
Baklawa
by Życie_we_śnie • • 0 Comments
Składniki: płat ciasta Filo orzechy włoskie, i migdałowe (opalone) miód wielo kwiatowy masło (roztopione). Sposób przyrządzenia: Mielimy lub siekamy orzechy, ale nie za drobno, dodajemy miód tylko do tej pory jak orzechy zrobią się lekko słodkie, jak przesadzimy to podczas pieczenia nadzienie nam stwardnieje i będzie nie do zjedzenia. Tak powstałą masę zawijamy w posmarowany…
Ciasta
Migdałowiec – Bienenstich
by Andrzej Zieliński • • 0 Comments
Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 dag maki tortowej 2 jaja i 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka(letnie) 3 dag drożdży 12 dag masła Sposób przyrządzenia: Zrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na formą do pieczenia i znowu postawić do wyrośnięcia. Polewa: Składniki: 1 kostka masła 25 dag…
Fasola
Tort z fasoli – Kaszubskie specjaly 2
by Justyn D • • 1 Comment
Składniki: Ciasto: • 8 jaj, • 25 dag cukru pudru, • 20 dag fasoli Jaś, • 2 dag gorzkich migdałów, • 5 dag tartej bułki, • 20 dag dżemu o kwaskowym smaku. Lukier: • 25 dag cukru pudru, • białko jaja, • łyżeczka mąki ziemniaczanej, • ewentualnie odrobina soku lub koncentratu z owoców lub warzyw…