Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z mięsa

Thai bals- kulki z mięsa

Składniki : (4 porcje) 70 dag- mięso mielone najlepiej mieszanka (wp.+ woł.+ drob.) 5 łyżek- mąki pszennej 2 łyżki -skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki- imbiru w proszku 2 łyżki -sosu sojowego 3 ząbki- czosnku drobno pokrojone 5 cebulek -(szalotki) drobno pokrojonej lub 2 duże cebule 3 szt.-jaja kurze 1 łyżeczka – pokrojonej papryczki…

Królik w warzywach

Składniki:

• 1 sprawiony królik (około 2 kg, podzielony na 8 części)
• 3 łyżki oleju
• 3 gałązki świeżego majeranku
• 3 listki laurowe
• 1/4 l wytrawnego białego wina
• 1/4 l rosołu warzywnego (instant)
• 2 duże pęczki włoszczyzny
• 50 dag ziemniaków
• 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
• 1 łyżka mąki
• kilka gałązek natki pietruszki lub innych świeżych ziół do dekoracji
• sól, świeżo mielony pieprz

Zupa puree z wątróbki

Składniki: 40 dag wątroby wieprzowej 5 dag masła 1 łyżka mąki wywar mięsny 2 żółtka sól Sposób przyrządzenia: Wątróbkę oczyścić, drobno posiekać, poddusić na maśle, oprószyć mąką i dalej dusić. Następnie zalać ją wywarem mięsnym i ugotować do miękkości. Przetrzeć przez sito i jeszcze raz zagotować w wywarze. Posolić. Roztarte żółtka wlać do wazy i…

Barszcz staropolski

Składniki:

• 2 l wywaru z mięsa i warzyw,
• 150 ml śmietany,
• 40 dag buraków,
• 20 dag kiełbasy,
• 10 dag marchwi,
• 10 dag selera,
• 10 dag pietruszki,
• 8 dag cebuli,
• tłuszcz,
• 2 dag mąki,
• zielenina,
• sól, pieprz