Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z mięsa

Cielęcina z kaparami w cytrynowym sosie

Składniki: 1 kg cielęciny bez kości 1 cytryna 2 łyżki kaparów 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cytrynę dokładnie obrać ze skóry i białej włókniny, pokroić na części, usunąć pestki.  Umyte o osuszone mięso pokroić na porcje, obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, przyprawić. W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion, dodać…

Cielęcina duszona z owocami pigwy

Składniki: 50 dkg pieczeni cielęcej 3 pigwy 4 cebule ½ kostki masła ¾ szklanki soku pomidorowego sól, pieprz, papryka, cukier Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić mieszając. Umyte i osuszone mięso, podzielić na porcje, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać połowę pozostałego masła,…

Cielęcina duszona w winie z pomidorami i cebulą

Składniki: 1 kg łopatki cielęcej 5 cebul 1 szklanka czerwonego wina olej 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego liść laurowy olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. W dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mięso na złoty kolor. Dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę smażyć aż stanie się szklista,…

Cielęcina duszona w warzywnym sosie

Składniki: 1 kg łopatki cielęcej 50 dkg ziemniaków 1 marchew 1 por 2 łyżki masła 1 papryka chili 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól Sposób przyrządzenia: Marchew, korzeń pietruszki, paprykę i białą część pora obrać, drobno pokroić. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Ziemniaki obrać, umyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać…

Cielęcina duszona z warzywami

Składniki: 25 dkg cielęciny 1 duża marchewka 20 dkg miąższu dyni lub cukinia 15 dkg różyczek brokuł 1 łyżka oleju ½ szklanki śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojone w kostkę mięso, lekko obrumienić, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać przyprawy, dusić aż mięso…