Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kuropatwy

Kuropatwa pomidorach i oliwkach

Składniki: 2 kuropatwy 1 cebula ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 pomidory 10 oliwek tłuszcz jałowiec ziele angielskie sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy przekroić na pół po czym natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Po tym czasie obrumienić z dodatkiem posiekanej cebuli, wówczas wlać wino i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.…

Kuropatwa okryta czerwoną kapustą

Składniki: 1 kuropatwa 1 plaster słoniny 5 dag chudego wędzonego boczku 1 główka czerwonej kapusty 4 marchewki 2 cebule łyżka gęsiego smalcu 3 łyżki masła 2- dag surowej kiełbasy wieprzowej sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwę odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym  czasie opalić i natrzeć solą oraz pieprzem. Następnie  obsmażyć kuropatwę na…

Kuropatwy duszone w czerwonej kapuście

Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 50 g masła główka czerwonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczka mąki sól sok z ½ cytryny ½  łyżeczki cukru 1szkl. czerwonego wytrawnego wina kawałek cynamonu 1-2 goździki szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą i naszpikować słupkami słoniny po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas skropić winem i…

Kuropatwy pieczone w pergaminie po syberyjsku

Składniki: 2 kuropatwy boczek lub słonina wędzona roztopione masło odrobina skórki otartej z cytryny czosnek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kuropatwy podzielić na połowę, nasmarować masłem i zrumienić nad żarem ogniska, schłodzić. Natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Z boczku lub słoniny przygotować cienkie plastry i owinąć nimi każdą z…