Składniki: 1 pierś z kurczaka 10 dag płatków migdałowych 1 łyżka masła 1 cytryna mąka 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie oprószyć je mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku a na koniec w płatkach migdałowych. Usmażyć na rozgrzanym maśle na złoty…
Tag: z kurczaka
Listy
Kurczak cytryną pachnący w jogurtowej marynacie
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 2 kurczaki ¾ szkl jogurtu naturalnego skórka strata z ½ cytryny łyżeczka zielonego pieprzu sól Sposób wykonania: Kurczaka podzielić na porcję. Następnie jogurt wymieszać razem ze skórką z cytryny, pieprze oraz solą, Powstałą marynata posmarować kurczaka i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie oczyścić mięso z nadmiaru marynaty i smażyć na…
Listy
Kurczak w ziołach pieczony w rękawie
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki ziół do drobiu 1/3 szkl. wody 2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia Pierś pokroić na kawałki. Posypać ziołami, wymieszać i odstawić na godzinę. Ułożyć w rękawie do pieczenia i zalać zimną wodą. Piec w piekarniku ok 30 minut w temp. 200 stopni. Przepis na konkurs Godin nadesłany…
Listy
Pulpety drobiowe z żółtym serem
by Waldek • • 0 Comments
Składniki 1 pierś z kurczaka 1-2 jajka 10 dag ser żółty olej łyżka śmietany sól gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę po czym wbić do niego jajka oraz dodać śmietanę i starty ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołowa. Z powstałej masy formować…
Listy
Zapiekane piersi kurczaka z pieczarkami w majonezie
by Konrad Czubacki • • 0 Comments
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 5-6 pieczarek 1 cebulka majonez 15-20 dag sera żółtego sól pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Piersi pokroić na mniejsze porcje, które lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć je solą oraz pieprzem po czym ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Następnie pieczarki obrać i pokroić na kawałki a cebulę posiekać, i przesmażyć…