Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kurczaka

Pierś kurczaka w migdałowej panierce

Składniki: 1 pierś z kurczaka 10 dag płatków migdałowych 1 łyżka masła 1 cytryna mąka 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze kawałki,  skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie oprószyć je mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku a na koniec w płatkach migdałowych. Usmażyć na rozgrzanym maśle na złoty…

Kurczak cytryną pachnący w jogurtowej marynacie

Składniki: 2 kurczaki ¾ szkl jogurtu naturalnego skórka strata z ½ cytryny łyżeczka zielonego pieprzu sól Sposób wykonania: Kurczaka podzielić na porcję. Następnie jogurt wymieszać razem ze skórką z cytryny, pieprze oraz solą, Powstałą marynata posmarować kurczaka i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie oczyścić mięso z nadmiaru marynaty i smażyć na…

Kurczak w ziołach pieczony w rękawie

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki ziół do drobiu 1/3 szkl. wody 2 łyżeczki  ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia Pierś pokroić na kawałki. Posypać ziołami, wymieszać i odstawić na godzinę. Ułożyć w rękawie do pieczenia i zalać zimną wodą. Piec w piekarniku ok 30 minut w temp. 200 stopni. Przepis na konkurs Godin nadesłany…

Pulpety drobiowe z żółtym serem

Składniki 1 pierś z kurczaka 1-2 jajka        10 dag ser żółty olej        łyżka śmietany        sól gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę po czym wbić do niego jajka oraz dodać śmietanę i starty ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołowa. Z powstałej masy formować…

Zapiekane piersi kurczaka z pieczarkami w majonezie

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 5-6 pieczarek 1 cebulka majonez 15-20 dag sera żółtego        sól pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Piersi pokroić na mniejsze porcje, które lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć je solą oraz pieprzem po czym ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Następnie pieczarki obrać i pokroić na kawałki a cebulę posiekać, i przesmażyć…