Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z krewetkami

Mule duszone w winie jabłkowym

Składniki:

  • 4 kg muli
  • 2 szklanki cydru (wino jabłkowe)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki śmietany kremowej
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
     


Sposób przyrządzenia:
Małże wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Te z otwartymi muszlami odrzucić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, dodać wino i śmietanę, przyprawić, doprowadzić do wrzenia. Dodać małże, gotować energicznie mieszając aż muszle się otworzą. Małże, których muszle się nie rozwarły usunąć. Pozostałe wraz z sosem wyłożyć na półmiski, posypać zieleniną i podawać.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monikę Adamaszek

Małże przegrzebki zapiekane w muszlach

Składniki: 6 przegrzebek z muszlami pieprz cytrynowy majonez tarty żółty ser pomidor posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Przegrzebki wyszorować. Ostrożnie rozewrzeć muszle. Tą część muszli, do której małża się przytwierdziła pozostawić, przykrywkę możemy wyrzucić.  Małżę w muszli przyprawić pieprzem, posmarować majonezem, posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż…

Przekąska z sera, szynki i krewetek

Składniki: szynka ser żółty w plastrach krewetki tygrysie oliwa sok z cytryny posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Szynkę pokroić w słupki  o grubości około 1 cm. Każdy słupek owinąć plastrem sera.  Krewetki wypłukać, osuszyć,. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej krewetki przez około 4 minuty kilkakrotnie je obracając. Na rulonikach z sera i szynki…

Krewetki z serem podane na tostach

Składniki: 1 kg oczyszczonych krewetek 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 15 dkg tartego żółtego sera tosty z bułki wrocławskiej 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki wypłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i przyprawić. Czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać krewetki, smażyć mieszając 5 minut, dodać czosnek, tarty…

Kalmary duszone z pieczarkami w sosie śmietankowym

Składniki: 50 dkg oczyszczonych kalmarów 50 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 szklanka śmietany kremowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kalmary dokładnie umyć, obsączyć, pokroić w paski. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać pieczarki, dusić 5 minut, dodać…