Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z krewetek

Krewetki słodko pikantne

Składniki: 75 dkg odwłoków krewetek ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 grubo pokrojona cebula 1 grubo pokrojona papryka 1  pokrojona w plasterki marchewka 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Wymieszać sos sojowy, oliwę, cukier, mieloną paprykę i skrobię, odstawić. Na…

Krewetki po iberyjsku

Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka skrobi kukurydzianej (mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki mielonego kminku ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 2 duże papryki oczyszczone i rozdrobnione 1 obrana i pokrojona cebula 1/3 szklanki bulionu drobiowego 2  posiekane ząbki czosnku szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżka posiekanej naci kolendry 1 łyżka oliwy…

Krewetki skampi z bazylią

Składniki: 12 krewetek 12 plastrów bekonu lub chudego boczku 24 listki bazylii oliwa z oliwek pieprz kajeński do smaku Sposób przyrządzenia: Odwłoki krewetek skampi umyć, osuszyć. Obrać z chitynowych pancerzyków, lekko naciąć usunąć czarne jelito. Na każdym plastrze bekonu położyć dwa listki bazylii. Każdą krewetkę posmarować oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem kajeńskim. Krewetki zawinąć…

Krewetki królewskie po śródziemnomorsku

Składniki: 10 odwłoków dużych krewetek 5 zielonych oliwek bez pestek 5 czarnych oliwek bez pestek 1 dobry, kiszony ogórek sok z cytryny ½ szklanki dobrej śmietany Sposób przyrządzenia: Krewetki rozmrozić, wypłukać, zalać wodą z sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut, odcedzić, wysuszyć. Ogórka przekroić wzdłuż na ćwiartki, każdą pokroić na kawałki o długości oliwek.…