Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z krewetek

Krewetki po hawajsku

Składniki: 25 dkg ugotowanych krewetek koktajlowych 1 pęczek sałaty rzymskiej 2 małe pomidory pokrojone w ćwiartki 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki 12 oliwek bez pestek 1 avocado pokrojone w ósemki i skropione sokiem z cytryny sos Sposób przyrządzenia: Sałatę umyć, osuszyć, podrzeć w palcach na małe części i wyłożyć nimi dwa małe…

Krewetki na ostro

Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 2 ząbki czosnku 2 rozkruszone suszone papryczki chili oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone krewetki polać oliwą i posypać rozkruszonymi papryczkami chili i drobno posiekanymi ząbkami czosnku.  Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Na blasze do pieczenia ułożyć krewetki i piec w piekarniku przez 8 minut.…

Krewetki czosnkiem pachnące

Składniki: 50 dkg dużych odwłoków krewetek ½ szklanki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku liść laurowy szczypta pieprzu kajenskiego sól natka kolendry cytryna do przybrania Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać liść laurowy, pieprz kajeński, pokrojony czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty uważając aby czosnek się nie przypalił. Podnieść temperaturę oleju,…

Krewetki z brokułem i kurkami

Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 50 dkg różyczek brokułu garść świerzych lub mrożonych kurek(lub papryki) masło śmietana sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę i obgotować w niej różyczki brokułu przez około 4 minuty, odcedzić, schłodzić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać umyte i obsączone krewetki i kurki smażyć 3…

Krewetki w kokosowej panierce z pikantnym dipem morelowym

Składniki: 50 dkg odwłoków z krewetek 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 jajko ¾ szklanki mleka 2 szklanki wiórek kokosowych ½ szklanki dżemu morelowego niskosłodzonego pieprz, sól, chili do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, osuszyć. W średniej wielkości miseczce wymieszać jajko, mąkę i mleko, przyprawić. Skład cista można modyfikować musi one mieć konsystencje…