Składniki:
- 50 dkg odwłoków z krewetek
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- ½ szklanki dżemu morelowego niskosłodzonego
- pieprz, sól, chili do smaku
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć, osuszyć. W średniej wielkości miseczce wymieszać jajko, mąkę i mleko, przyprawić. Skład cista można modyfikować musi one mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. W drugiej miseczce przygotować wiórki kokosowe. Na patelni rozgrzać około 1 szklanki oleju. Krewetki zanurzać w cieście i dokładnie panierować w wiórkach kokosowych. Wkładać po kilka do rozgrzanego oleju i smażyć 3 do 5 minut do uzyskania pięknego złotego kolory. Obsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Dżem czy też konfiturę z moreli przyprawić ostrą paryką chili i podawać jako dip do krewetek. Podawać z jarzynami z wody.