Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w kokosowej panierce z pikantnym dipem morelowym


Składniki:

    • 50 dkg odwłoków z krewetek
    • 1 szklanka mąki kukurydzianej
    • 1 jajko
    • ¾ szklanki mleka
    • 2 szklanki wiórek kokosowych
    • ½ szklanki dżemu morelowego niskosłodzonego
    • pieprz, sól, chili do smaku
    • olej do smażenia


    Sposób przyrządzenia:
    Krewetki umyć, osuszyć. W średniej wielkości miseczce wymieszać jajko, mąkę i mleko, przyprawić. Skład cista można modyfikować musi one mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. W drugiej miseczce przygotować wiórki kokosowe. Na patelni rozgrzać około 1 szklanki oleju. Krewetki zanurzać w cieście i dokładnie panierować w wiórkach kokosowych. Wkładać po kilka do rozgrzanego oleju i smażyć 3 do 5 minut do uzyskania pięknego złotego kolory. Obsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Dżem czy też konfiturę z moreli przyprawić ostrą paryką chili i podawać jako dip do krewetek. Podawać z jarzynami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *