
Składniki:
- 1 kg łososia
- 70 g soli
- 90 g cukru
- 1 łyżka zgniecionego białego pieprzu
- 3 pęczki koperku

Składniki: 300 g mąki 1,5 szkl mleka 1 szkl wody sodowej 3 jajka sól olej Farsz: 300 g bryndzy 2łyżki masła 1 szkl śmietany 1 żółtko pęczek koperku sól Sposób wykonania: Do mleka wsypać mąkę, wbić jajka i wlać wodę sodową. Całość dokładnie wymieszać, dodając jeszcze szczyptę soli. Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym…
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 8 łyżek wody 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę pęczek posiekanego szczypiorku pęczek posiekanego koperku zioła prowansalskie wg uznania sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oliwę wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, musztardą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami i posiekaną zieleniną, doprawić…
Składniki: 60 dag ziemniaków 10 dag rokpola 3 cebulki łyżka oliwy łyżka uprażonych pestek dyni pęczek koperku Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym odcedzić, obrać i pokroić na plastry. Następnie ser rozdrobnić widelcem i posypać ziemniaki. Cebulki pokroić w krążki i również posypać ziemniaki. Całość skropić oliwą i na wierzch rozsypać pestki…