Ugotować nawpół kartofle na smaku z jarzyn. Zrobić rumianą zaprażkę, rozprowadzić tym smakiem, dodać łyżkę octu owocowego, włożyć pokrajane w kostkę kartofle, a gdy już zupełnie miękkie, wrzucić ze trzy pary kiełbasek pokrajanych w talarki, zagotować raz i wydać na stół. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r
Tag: z kiełbasą
Przekąski
Fasola z kiełbasą
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • 25 dag białej fasoli • 40 dag kiełbasy – zwyczajnej, podwawelskiej • 2 papryki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki koncentratu pomidorowego • 4 łyżki oleju • łyżka mąki pszennej • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i…
Dodatki
Coś do chleba czyli smalec z kiełbasą
by Paweł • • 0 Comments
Półmięsne
Ziemniaki z niespodzianką
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 4 duże ziemniaki 1 kabanos 1 czerwona papryka ok. 15 dag kwasnej śmietany 2 łyżeczki ziół prowansalskich słodka papryka w proszku posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bierzącą wodą. Gotować w mundurkach. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.Kabanosa pokroić w drobną kostkę. Strąk papryki przekroić na pół, po usunięciu gniazd nasiennych starannie…
Przekąski
Koszyczki z kiełbasy z groszkiem
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 10 plasterków grubej kiełbasy • 1 puszka zielonego groszku • 2 płaskie łyżki mąki • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1 czubata łyżka masła • sól • pieprz • papryka • zielenina • ser żółty starty na tarce z malutkimi oczkami • tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę…