Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z karpia

Karp w krążkami panierowanej cebuli

Składniki: 50 dkg podzielonego na porcje fileta z karpia lub łososia 50 dkg pokrojonej w grube plastry cebuli 50 dkg  pokrojonych w plastry, ugotowanych ziemniaków mąka olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Podzielone na pierścienie plastry cebuli przyprawić, obtoczyć w mące, smażyć w głębokim oleju aż się ładnie zarumienią, obsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym,…

Karp pieczony z oliwkami i pomidorami

Składniki: 1 wyfiletowany karp o wadze około 1,5 kg mąka 25 dkg pomidorów koktajlowych pokrojonych na połowę 5 pokrojony w plasterki oliwek bez pestek 1 łyżka ulubionych, prażonych orzechów olej sól, pieprz sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Filety z karpia (ze skórą) skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni…

Filet z karpia pieczony na grillu

Składniki: 2 porcje filetów z karpia lub innej ryby słodkowodnej Marynata: 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dobrej musztardy 2 listki laurowe odrobina rozmarynu sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W grubym foliowym worku umieścić rybę, dodać marynatę, dokładnie zamknąć, chwilę potrząsać na 1 godzinę odłożyć…

Karp faszerowany grzybami

Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 25 dkg grzybów leśnych pokrojonych w plastry ½ kostki rozpuszczonego masła 1 jajko 15 dkg tartego, łagodnego w smaku żółtego sera 2 łyżki drobno rozkruszonych krakersów 1 łyżka posiekanej naci pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i łuki skrzelowe, osuszyć, przyprawić…

Karp w sosie piwnym

Składniki: 1 karp o wadze około 1 kg 1 obrana, pokrojona w plastry marchewka 1 obrana, pokrojona w plastry cebula ¼ szklanki jasnego piwa masło mąka sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, umyć, osuszyć i wyfiletować. Z kręgosłupa, głowy i warzyw przygotować bulion rybny. Filety podzielić na porcje, przyprawić. Każdą porcję obtoczyć…