Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jajkiem

Jaja oplatane cielęciną i szynką

Składniki: 6 jaj 6 plastrów gotowanej szynki 6 cienkich plasterków cielęciny musztarda sól pieprz 3 łyżki oleju szczypiorek Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo. W między czasie plasterki cielęciny oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować musztardą po czym ułożyć na nich plasterki szynki. Następnie jajka obrać i owinąć je mięsem, dość ciasno i spiąć wykałaczką…

Budyń z sera

Składniki: 1 łyżeczka masła 250 ml mleka 1 łyżka cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 żółtko 20 dag tłustego twarożku sól Sposób wykonania: Do mleka dodać masło, sól, cukier oraz cukier waniliowy i całość doprowadzić do zagotowania. W między mąkę rozprowadzoną 2 łyżkami wody wymieszać ż żółtkiem po…

Krem z rokpolu i twarożku

Składniki: 20 dag rokpolu 20 dag twarożku ½ cebuli pieprz cukier 2 łyżki migdałów paczka krakersów Sposób wykonania; Rokpol wymieszać z twarożkiem po czym dodać startą na tarce cebule. Całość wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz pieprzem. Następnie sparzone migdały obrać, posiekać i uprażyć na patelni. Przed podaniem posypać krem migdałami i obłożyć krakersami.

Likier jajeczny

Składniki: 5 żółtek 25 dag cukru łyżeczka cukru waniliowego 1/3 l mleka ¼ l spirytusu ¼ l koniaku Sposób wykonania:  Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i całość dokładnie utrzeć po czym rozprowadzić je przegotowanym, ostudzonym mlekiem. Następnie zlać do karafki i dodać spirytus oraz winiak. Potrząsając całość dokładnie wymieszać i odstawić na 4-5…