Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jaj

Jajka nadziewane pieczarkowym farszem

Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka 8 pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu tarty żółty ser sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka. Małą łyżeczką ostrożnie powiększyć otwór pozostały po wyjętym żółtku. Pieczarki oczyścić drobniutko pokroić, podobnie pokroić obraną cebule. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć…

Omlet warzywny

Składniki: 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki mąki garść posiekanej zieleniny ugotowane marchewka, pietruszka, seler pomidor Sposób przyrządzenia: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszać z żółtkami, połączyć z mąką i śmietaną. Na rozgrzanej patelni z masłem wylać jajeczną masę, połączyć z pokrojonymi drobno warzywami i posieką zieleniną. Smażyć…

Jajecznica z krewetkami Dominiki

Składniki: 10 jajek 20 dkg odwłoków średnich krewetek ½ łyżki mąki ziemniaczanej 15 dkg boczku w plastrach sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Oddzielić jedno białko jaja, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Pozostałe jajka wybić do miseczki, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na dużej patelni podsmażyć boczek, dodać krewetki uprzednio mocząc je w białku z mąką…

Sałatka jajeczna Krysi

Składniki: 6 ugotowanych na twardo, rozdrobnionych jaj ½ szklanki majonezu 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1/3 szklanki jogurtu lub śmietany 1 łyżka obranej, drobno pokrojonej papryki ¼ łyżeczki soli 2 łyżki posiekanego szczypioru lub szczypiorku ¼ łyżeczki musztardy Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać jajka, 1 łyżkę szczypioru, paprykę, posolić. Majonez, jogurt, czosnek i musztardę zmiksować…