Składniki: 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 ½ szkl. mleka łyżeczka masła 80 dag jagód łyżeczka płynnego miodu 1 szkl. śmietanki kremowej listki melisy jagody do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę kukurydzianą i łyżeczkę cukru wymieszać z ½ szkl. mleka. Natomiast resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i masłem, wówczas dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną…
Tag: z jagód
Listy
Jagody i maliny w miodowo-winnym sosie
by Ewa Szymanik • • 0 Comments
Listy
Jagody zapiekane w budyniu
by Piotr Krzewski • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg malin / mrożone/ 900 ml mleka 20 dkg cukru pudru 6 jajek 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki aromatu śmietankowego 2 łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia: Maliny lekko rozmrozić. Przygotować 8 miseczek żaroodpornych, Włożyć maliny. Jajka rozbić widelcem, dodać cukier puder aromat i dokładnie wymieszać Dwie łyżki mleka podgrzać i wlać do jajek.…
Przetwory domowe
Sok z czarnych jagód
by Renata • • 0 Comments
Składniki: 2 kg czarnych jagód 12 dag cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: W sokowirówce wycisnąć sok z jagód, który wymieszać z gorąca wodą oraz cukrem. Następnie przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę