Składniki:
- 2 korzenie chrzanu
- 2 winne jabłka
- sok z cytryny
- łyżka cukru pudru
- sól
- szklanka słodkiej śmietany kremowej
Składniki: ½ kg mąki ½ kg masła ½ kg chudego sera 4 jabłka szczypta soli cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać przez sito po czym dodać masło i razem posiekać. Następnie ser twarogowy utrzeć i dodać do mąki z masłem. Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować je i pokroić w kwadraty. Jabłka obrać ze…
Składniki: ½ kg wątróbek 1 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta białego mielonego pieprzu 1 cebula 2 winne jabłka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól Sposób wykonania; Wątróbki natrzeć ziołami prowansalskimi i zalać białym winem, odstawić na kilka godzin. W między czasie cebulę pokroić na piórka i podsmażyć ją…
Składniki: 1 gęś 1 kg jabłek ½ kg cebuli 10 dag rodzynków 1 cytryna 1 łyżeczką cząbru 1 łyżeczką majeranku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok aby namokły. W między czasie oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Następnie obrać jabłka i…
Składniki: ½ kg polędwiczek 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 winne jabłka 1 cebula 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Posiekana cebulę udusić na rozgrzanym maśle. Wówczas osolić ją do smaku po czym dodać obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem…