Składniki: wrząca woda listki mięty 1 jabłko cukier Sposób wykonania: Jabłka pokroić w plasterki i przełożyć do szklanek. Do każdej włożyć jeszcze po kilka listków mięty. Zalać całość wrząca wodą i trzymać pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i doprawić do smaku cukrem.
Tag: z jabłkiem
Listy
Błyskawiczny sos chrzanowo- jabłkowy do potraw z grilla
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 3 duże kwaśne jabłka 1 słoiczek chrzanu 3 żółtka ugotowane na twardo ½ szklanki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, cukier do smaku sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić cytryną. Żółtka zmiksować, dodać chrzan i śmietanę, wszystkie składniki dokładnie…
Listy
Jabłkowy koktajl na mleku
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 3 jabłka 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3/4 l mleka cukier Sposób wykonania: Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zalać je mlekiem i dokładnie zmiksować. Na koniec doprawić do smaku cukrem waniliowym. Przed podaniem posypać zmielonymi orzechami.
Listy
Jabłka z syropu na kaszy
by Monika Nikel • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. kaszy manny ugotowanej na mleku z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli 3 jabłka ½ skzl. białego deserowego wina łyżka cukru goździk 2 łyżki płynnego miodu sok z cytryny cukier puder Sposób wykonania: 1 szklankę wody, goździk, cukier oraz wino wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia. W między czasie jabłka obrać…
Listy
Jabłka zapiekane w sosie
by Alina Czerkawska • • 0 Comments
Składniki: 4 jabłka ½ szkl. białek ½ szkl. cukru pudru ½ szkl. wiórków koksowych masło Sos: 3 łyżki winiaku 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki cynamonu 4 goździki op. cukru waniliowego Sposób wykonania: Sok z cytryny wymieszać z cynamonem, alkoholem, goździkami i cukrem waniliowym. Następnie jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.…