Składniki:
- 3 szkl. kaszy manny ugotowanej na mleku z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli
- 3 jabłka
- ½ skzl. białego deserowego wina
- łyżka cukru
- goździk
- 2 łyżki płynnego miodu
- sok z cytryny
- cukier puder
Sposób wykonania:
- 1 szklankę wody, goździk, cukier oraz wino wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia.
W między czasie jabłka obrać i pokroić na 4 części i włożyć je do syropu.
Trzymać na małym ogniu około 8 minut.
Po tym czasie owoce wyjąc z syrop przecedzić i dodać sok z cytryny oraz miód.
Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Następnie kaszę zmiksować aby stała się pulchna, wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo syrop.
Przełożyć krem do salaterki a na wierzchu ułożyć kawałki jabłka.
Posypać cukrem pudrem.