Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka z syropu na kaszy

Składniki:

  • 3 szkl. kaszy manny ugotowanej na mleku z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli
  • 3 jabłka
  • ½ skzl. białego deserowego wina
  • łyżka cukru
  • goździk
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. 1 szklankę wody, goździk, cukier oraz wino wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia.
    W między czasie jabłka obrać i pokroić na 4 części i włożyć je do syropu.
    Trzymać na małym ogniu około 8 minut.
    Po tym czasie owoce  wyjąc z syrop przecedzić i dodać sok z cytryny oraz miód.
    Dokładnie wymieszać i ostudzić.
    Następnie kaszę zmiksować aby stała się pulchna, wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo syrop.
    Przełożyć krem do salaterki a na wierzchu ułożyć kawałki jabłka.
    Posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *