Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kasza manna z rodzynkami i konfiturą

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. rodzynek
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • ½ szkl cukru pudru
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • masło do formy
  • konfitura z wiśni

    Sposób wykonania:

    Kasze zalać gorącym mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
    W miedzy czasie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno a żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i skórką z cytryny.
    Następnie żółtka, kasze oraz białka wymieszać ze sobą, dodając jeszcze rodzynki.
    Przelać masę do formy wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 1 godziny.
    Przed podaniem udekorować konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *