Składniki: 1 kg cykorii 4 plastry wędzonego boczku ½ winnych jabłek 2 cebuli 1 łyżka cukru 3 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Cykorię oczyścić, kolbę pokroić na cztery części po czym razem z posiekaną cebulę przesmażyć na dwóch łyżkach rozgrzanego masła. Natomiast na drugiej patelni przesmażyć boczek po czym…
Tag: z jabłkiem
Listy
Pierś z indyka przekładana jabłkami
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi z indyka 10 dkg wędzonego boczku 3 jabłka majeranek sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sposób wykonania: Pierś z indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, posmarować olejem i wstawić na noc do lodówki. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Górę mięsa obłożyć plastrami…
Listy
Zapiekana bułka z jabłkami i rodzynkami
by Magdalena • • 0 Comments
Składniki: 500 g czerstwych bułek 2 szkl mleka 2 jajka 100 g cukru 500 g jabłek 100 g masła 60 g rodzynek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Bułki pokroić w kostkę po czym zalać mlekiem wymieszanym z jajkiem, odstawić na kilka minut. W między czasie obrane jabłka pokroić na plasterki po czym wymieszać…
Listy
Sałatka z kurczaka, szynki i jabłka
by Ula • • 0 Comments
Składniki: 125 g pieczonej piersi z kurczaka 125 g szynki 2 jabłka 1 ogórek konserwowy 5 łyżek majonezu 1 łyżka pasty pomidorowej 250 g ziemniaków sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki a szynkę w paseczki. Następnie obrane jabłka, ziemniaki oraz ogórek pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie…
Listy
Kolorowa kapusta z jabłkiem
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg. białej kapusty 1/2 kg. czerwonej kapusty 30dag. jabłek 1 cytryna 4 łyżki miodu sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kapusty osobno poszatkować. Posolić i odstawić na pół godziny. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na 8 części. Skropić sokiem z cytryny. Czerwoną kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, odcedzić…