Składniki: 6 kotletów schabowych 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 3 kwaśne jabłka 50 ml białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Mięso lekko rozbić tłuczkiem po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W między czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne po czym zetrzeć na tarce o dużych otworach. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć…
Tag: z jabłkami
Szarlotka
Szarlotka Marzenki
by Olga Szałata • • 0 Comments
Składniki: 450 g mąki krupczatki 200 g cukru 250 g masła lub margaryny 4 jaja 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia budyń śmietankowy Sposób przyrządzenia: Rozgnieść razem: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, śmietanę. Połowę ciasta włożyć do zamrażarki na 30-60 min. Drugą część wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia…
Ciasta
Placek Orzechowo-Jabłkowy
by Małgorzata Andrzejewska • • 0 Comments
Składniki: 3 duże paczki herbatników 1 kostka margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 8 jabłek orzechy dżem z czarnej porzeczki 2 śnieżki 1 szklanka mleka Sposób przyrządzenia: Herbatniki rozłożyć na blachę, nasączyć herbatą z cytryną, na to nałożyć dżem. Przygotować masę, potem rozetrzeć z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, powoli dodawać starte jabłka, masę…
Ciasta
Pleśniak z jabłkami
by Barbara Gamdzyk • • 0 Comments
Składniki: trzy szklanki mąki jedna szklanka cukru pięć jaj 25 dkg margaryny łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 50 dkg jabłek Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z margaryną i z pięcioma żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić na ciasto kruche. Ciasto schłodzić w lodówce, 2/3 ciasta rozwałkować i…
Ciasta
Ciasto jabłkowe z migdałami
by Małgorzata Andrzejewska • • 0 Comments
Proporcje na tortownicę o średnicy 26cm.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag masła lub margaryny
- 20 dag cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 8 dag rodzynek
- 2 łyżki rumu
- 8 dag migdałów w słupkach
- 1/4 litra soku jabłkowego
- ½ kilograma kwaśnych jabłek
- sok z cytryny
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny oraz płatki migdałowe do dekoracji i cukier puder do posypania ciasta
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kawałki,15dag cukru, jajka oraz sól i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i na 30 minut wstawić do lodówki. Rodzynki zalać rumem. Migdały uprażyć na złoty kolor. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kawałki i skropić sokiem z cytryny. Sok jabłkowy zagotować z pozostałym cukrem, dodać jabłka i gotować 5minut.W niewielkiej ilości wody rozmieszać budyń i zagęścić nim masę jabłkową. Następnie dodać przygotowane migdały oraz rodzynki i wymieszać. Rozwałkować odrobinę ciasta i powycinać z niego listki do dekoracji. Pozostałe ciasto podzielić na 2części:2/3 i 1/3.Z większego kawałka ciasta rozwałkować placek o średnicy 32cm,włożyć go do tortownicy i brzegi ciasta podociskać do brzegów formy. Następnie ciasto posypać bułką tartą i przykryć masą jabłkową. Z powstałego ciasta rozwałkować placek o średnicy 26cm i przykryć nim masę jabłkową. Ciasto udekorować wyciętymi wcześniej listkami i piec 50-60 minut w 180oC.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem posmarować wystudzone ciasto. Na koniec ciasto udekorować płatkami migdałów i posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Małgorzata Andrzejewska