Składniki:
- 450 g mąki krupczatki
- 200 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jaja
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy
Sposób przyrządzenia:
Rozgnieść razem: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, śmietanę. Połowę ciasta włożyć do zamrażarki na 30-60 min. Drugą część wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub tłuszczemi bułką tartą. Ubić białka, dodać budyń i mieszać lekko łyżką. Na wyłożone ciasto rozłożyć prażone jabłka, następnie masę z białek. Na wierzch starkować zmrożone ciasto.
Piec 30 minut w temp. 175 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Olgę Szałata.