Składniki:
- trzy szklanki mąki
- jedna szklanka cukru
- pięć jaj
- 25 dkg margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 50 dkg jabłek
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z margaryną i z pięcioma żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić na ciasto kruche. Ciasto schłodzić w lodówce, 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Jabłka ułożyć na cieście. Schłodzone ciasto jasne zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na jabłka. Ubić z białek sztywną pianę dodając do niej po trochę cukru, stale ubijając aż zużyje się szklankę cukru. Pianę ułożyć na startym cieście. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Piec około 45-50 minut w gorącym piekarniku.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk