Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pleśniak z jabłkami

Składniki:

  • trzy szklanki mąki
  • jedna szklanka cukru
  • pięć jaj
  • 25 dkg margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • 50 dkg jabłek


Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z margaryną i z pięcioma żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić na ciasto kruche. Ciasto schłodzić w lodówce, 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Jabłka ułożyć na cieście. Schłodzone ciasto jasne zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na jabłka. Ubić z białek sztywną pianę dodając do niej po trochę cukru, stale ubijając aż zużyje się szklankę cukru. Pianę ułożyć na startym cieście. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Piec około 45-50 minut w gorącym piekarniku.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *