Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto napoleonkowe

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,2 szklanki cukru pudru
  • ½ kostki smalcu
  • ½ kostki margaryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka sodki
  • 1 całe jajo,1 żółtko
  • 1 szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dobrze ciasto i podzielić na 3 części. Na wysmarowaną blachę położyć pergamin, wysmarować go i na nim dłonią rozgnieść ciasto na cienki placek. Upiec trzy takie placki.
Składniki na masę:

  • 1/2kostki masła roślinnego
  • 1/2 kostki masła prawdziwego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki zmiksować razem, na koniec dodać mannę ugotowaną wg przepisu poniżej: 2 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy manny(po ugotowaniu musi być dobrze gęsta i zupełnie zimna),dodać do masy i 3cukry waniliowe,1paczke wiórków kokosowych i wymieszać.
Dodatkowo:

  • konfitura z czarnej porzeczki

Wykonanie ciasta:
Na blasze położyć 1placek i konfitura z czarnej porzeczki, na to następny placek, na to masę i na to następny placek. Na koniec posypać cukrem pudrem. Placek jest dobry na drugi dzień.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta.przez Małgorzatę Andrzejewską.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *