Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,2 szklanki cukru pudru
- ½ kostki smalcu
- ½ kostki margaryny
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka sodki
- 1 całe jajo,1 żółtko
- 1 szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dobrze ciasto i podzielić na 3 części. Na wysmarowaną blachę położyć pergamin, wysmarować go i na nim dłonią rozgnieść ciasto na cienki placek. Upiec trzy takie placki.
Składniki na masę:
- 1/2kostki masła roślinnego
- 1/2 kostki masła prawdziwego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
Składniki zmiksować razem, na koniec dodać mannę ugotowaną wg przepisu poniżej: 2 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy manny(po ugotowaniu musi być dobrze gęsta i zupełnie zimna),dodać do masy i 3cukry waniliowe,1paczke wiórków kokosowych i wymieszać.
Dodatkowo:
- konfitura z czarnej porzeczki
Wykonanie ciasta:
Na blasze położyć 1placek i konfitura z czarnej porzeczki, na to następny placek, na to masę i na to następny placek. Na koniec posypać cukrem pudrem. Placek jest dobry na drugi dzień.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta.przez Małgorzatę Andrzejewską.