Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jabłek

Cynamonowe gruszki

Składniki: 4 przekrojone na połowę gruszki, bez gniazd nasiennych 4 łyżki masła 4 łyżki cukru szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cynamonem, lekko podgrzać. Gdy masło z dodatkami się rozpuści posmarować je dokładnie masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż zaczną się…

Gruszki w czerwonym winie

Składniki: 8 obranych ze skóry gruszek 3 szklanki cukru 5 goździków kilka ziaren czarnego pieprzu 4 szklanki czerwonego, słodkiego wina Sposób przyrządzenia: Gruszki umieścić w rondlu, dodać wino i pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować przez 20 – 30 minut. Po tym czasie gruszki wyjąć łyżką cedzakową, mocno schłodzić. Pozostały w rondlu syrop…

Gruszki z orzechami i miodem

Składniki: 4 obrane, przekrojone na połowę, pozbawione gniazd nasiennych gruszki 8 orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżeczka rumu szczypta imbiru w proszku Sposób przyrządzenia: Orzechy obrać, drobno posiekać dużym nożem, dodać miód i imbir, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką napełnić wgłębienie po gniazdach nasiennych. Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia, skropić rumem, ewentualnie oprószyć…

Jabłka w cynamonowym karmelu

Składniki: 6 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 4 łyżki masła 5 łyżek cukru 1 cytryna szczypta cynamonu ¼ szklanki wody ¼ szklanki białego słodkiego wina Sposób przyrządzenia: W rondlu rozpuścić masło, dodać cukier i cynamon, wymieszać, podgrzewać aż zawartość rondla nabierze złotego koloru. Dodać wodę, wino, sok z połowy cytryny j jabłka. Gotować stale mieszając…

Jabłka zapiekane z morelowo bananowym farszem

Składniki: 6 wydrążonych jabłek 2 obrane pokrojone w drobną kostkę banany 6 łyżek dżemu morelowego lub wiśniowego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka rumu Sposób przyrządzenia: Banany, dżem i rum wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić jabłka, przykryć odciętą „czapeczką”. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż skórka jabłka zacznie pękać, posypać…