Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z indyka

Skrzydełka z kurczaka w powidłach śliwkowych Iwony

Składniki: 2 kg skrzydełek z kurczaka ½ szklanki sosu sojowego słoiczek powideł śliwkowych ½ szklanki ziaren sezamu sól, do smaku Sposób przyrządzenia: Skrzydełka umyć, odciąć końcówki, włożyć do miski , skropić sosem sojowym, wstawić na noc do lodówki. Powidła śliwkowe zmiksować z łyżeczką soli. Skrzydełka osączyć , posmarować powidłami i obtoczyć w sezamie. Ułożyć  w…

Kurczak w sosie pomarańczowym z wermutem Iwony

Składniki: 2 kurczaki po około 1 ½ kg sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku ½ kg marchewki 1 cebula ½ pęczka tymianku 5 łyżek  soku pomarańczowego 2 kg brokułów 400 ml bulionu warzywnego 5 łyżek wermutu 1 szklanka śmietany kremówki 5 łyżek masła Sposób przyrządzenia: Kurczaki umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem, piec godzinę  w…

Pierś indyka w miodzie

Składniki: 800 g piersi indyka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła Sposób wykonania: Piersi indyka oprószyć solą oraz pieprzem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie posmarować mięso miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i masłem. Ponownie wstawić do…

Pieczeń z indyka na zimno

Składniki: 800g piersi z indyka 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym przełożyć go do brytfanny. Następnie polać jeszcze całość roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny. W trakcie podlewać  mięso odrobiną wody. Po upieczeniu zawinąć mięso w folie aluminiową…