Składniki: • 8 ziemniaków • 40 dag obgotowanych świeżych grzybów • 2 cebule • 1 łyżka mąki • 5 łyżek oleju • 0.5 szklanki śmietany • mały pęczek natki pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, usmażyć, aż będą prawie miękkie na rozgrzanym oleju, wymieszać z grzybami, posiekaną cebulą,…
Tag: z grzybów
Grzyby
Grzyby w śmietanie.
by Gaździna • • 1 Comment
Składniki: • 30 dag. grzybów. • 1 posiekana cebula. • masło, sól, pieprz. • 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany. • 10 dag. startego żółtego sera. • roztarty ząbek czosnku. Wykonanie: Grzyby kroimy w paski. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy czosnek i grzyby, przyprawiamy i dusimy. Zalewamy śmietaną. Przekładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy serem i zapiekamy.…
Pieczarki
Faszerowane pieczarki
by Gałucha • • 0 Comments
Składniki: • 8 dużych pieczarek o zamkniętych kapeluszach • sok z 1 cytryny • cebula • 3 łyżki masła • 10 dkg krabów • kilka kropli sosu Worcester • 4 jaja • 1 opakowanie sera mozzarella • sól • łyżeczka koperku • pieprz biały Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić. Nóżki ostrożnie wykręcić z kapeluszy. Grzyby i…
Grzyby marynowane
Marynowane grzyby.
by tinca • • 0 Comments
Młode grzyby, dopóki jeszcze są białe wewnątrz, opłukać dobrze, ułożyć w rondel lub lepiej w duży gliniany tygiel, przesypać krajaną w plasterki cebulą i dusić z początku pod pokrywką, później bez pokrywy, dopóki się prawie zupełnie sos nie wygotuje, często ostrożnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdy się już sos wygotuje dostatecznie, wybrać same grzyby,…
Boczniaki
Boczniak.
by tinca • • 5 komentarzy
Boczniak ostrygowaty Kapelusz średnicy od 5 do 15 cm ma kształt półkolisty lub muszlowaty. Kapelusze rozpościerają się szeroko i można zauważyć wcięcie ponad nasadą trzonu tak, jak gdyby trzon chciał ciągnąć kapelusz do dołu. Skórka całkiem gładka, naga, błyszcząca, w odcieniu czarnofioletowym lub tupkowatoszaroniebieskim, często jednak z zabarwieniem szarobrunatnym lub szarym. Blaszki mniej lub bardziej…