Składniki: • 450 g grzybów • 1 cebula • 100 g słoniny • sól Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, sparzyć wrzątkiem, umyć, pokroić i usmażyć na słoninie, dodając przesmażoną cebulę i sól.Trzymać na ogniu, aż będą miękkie. Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Paula__18
Tag: z grzybów
Grzyby
Gołąbki z grzybami Pauli
by Paula_18 • • 0 Comments
Kanie
Pieczone kanie
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • kanie • 5-6 łyżek masła • sól • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki Sposób przyrządzenia: Odciąć nóżki, pozostawiając same kapelusze. Umyć, osuszyć, z obu stron posmarować roztopionym masłem, oprószyć solą i ułożyć na blasze do ciast nasmarowanej olejem. Wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut (aż będą rumiane). Upieczone kapelusze…
Maślaki
Grzyby duszone (maślaki, koźlaki)
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg maślaków • 1 cebula • 0.5 pietruszki • 1 łyżka masła • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, pokroić w paski, posolić i dusić na wolnym ogniu, dopóki nie puszczą soku. Cebule i pietruszkę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle, dodać do grzybów, popieprzyć i chwilę razem poddusić.…
Borowiki
Borowiki duszone
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 0.5 kg borowików • 6 łyżek masła • 3 cebule • sól, pieprz • 2-3 łyżki śmietany Sposób przyrządzenia: Młode i zdrowe borowiki oczyścić, umyć, pokrajać w paski. Sparzyć, odcedzić i włożyć do rondla. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do niej grzyby, posolić, popieprzyć i dusić. Następnie włożyć parę…